Näringsnyheter

En blogg om verksamheter

Kamera och hemlarm – i ett?

Kamera och hemlarm – i ett?

På senare tid har flera smarta övervakningskameror på marknaden dykt upp. Ofta är det kameror av god kvalitet, med tydlig bild och rörelsesensorer som aktiverar kameran när någon, eller något, dyker upp inom det bevakade området. Det är egentligen inte något som kan ersätta ett klassiskt hemlarm – men det kan vara ett mycket gott komplement.

Bara blotta åsynen av kameran kommer att skrämma iväg de flesta tjuvar, såvida ditt hus inte är ett speciellt mål på något sätt. Att de sedan filmas gör att chanserna att gärningsmännen straffas ökar betydligt.

Så funkar det

Det finns flera olika modeller på marknaden, av olika tillverkare. Dessa smarta kameror har dock mycket gemensamt med varandra. Många gånger går det att ställa in rörelsesensorerna i detalj, så att du till exempel inte behöver få en notis när en bil kör på vägen utanför. Det här är nästan en förutsättning för att de ska vara bekväma att använda i vardagen.

Vidare brukar känsligheten kunna ställas in. Det innebär att du kan undvika att få notiser av exempelvis vajande grenar eller kaniner som springer genom det bevakade området. De bästa aktörerna på marknaden har mycket goda inställningar för detta.

Kan det ersätta ett hemlarm?

Nej, det fyller inte riktigt samma funktion som ett vanligt hemlarm. Förvisso kan du, genom en app i mobilen, aktivera en siren som skrämmer iväg tjuvarna. Vissa modeller erbjuder även koppling till larmcentral – och då är det en annan fråga. Det är dock enbart ett fåtal aktörer som erbjuder detta, och inte sällan då bara i Nordamerika.

Ett hemlarm som är kopplat direkt till central är som något annat, då dessa enkla kameror, som riktar sig mot privatpersoner, ofta saknar den funktionen. Däremot kan, som tidigare nämnt, en smart övervakningskamera vara ett mycket bra komplement. Du får notiser i mobilen och kan personligen agera när någonting sker. Till exempel brukar du kunna initiera tvåvägskommunikation, något som har en mycket avskräckande effekt.

Du brukar också kunna aktivera en siren. Även det är givetvis mycket avskräckande. Kolla på olika modeller och deras funktioner, för att hitta det som passar dig bäst. Det kan nämligen variera ganska kraftigt.

Inred nya kontoret personligt

Inred nya kontoret personligt

Tittar du runt på lediga kontor? Om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg till exempel, så har du en hel del alternativ att välja mellan. En stor del i hur man kan inreda är givetvis den befintliga utformningen och interiören. Samtidigt kan man – nästan oavsett befintlig utformning på lokalen – åtminstone göra det personligt och skapa god trivsel för medarbetarna.

Något som kan göra underverk för ett kontor är växter. Det kan vara svårt att få det riktigt personligt och livfullt stundtals. Växter råder bot just på detta. Förutom att det ger liv till kontoret, så kommer det också att dölja otrevliga dofter – och istället sprida trevliga dofter. Många väljer att köra fullt ut på växter – till exempel genom att skapa hela växtväggar eller ställa in flertalet mycket stora blommor, nästan som träd. Glöm inte att vissa växter dessutom renar luften och ökar luftfuktigheten. Prata med blomsterbutiken för att få råd kring vilka växter som passar bäst för just era önskemål och behov.

I samma tema kan man jobba mycket med tyger och textilier. Precis som växter är det något som kan ge lokalerna en hemtrevlig känsla. Dessutom kommer det med trevliga effekter vad gäller ljudnivåerna. Mjuka mattor och tjocka gardiner kommer att absorbera ljudet, vilket bidrar till att de ljud som väl låter, inte låter lika mycket. Mattor och gardiner kan man ha i princip överallt på kontoret – men särskilt väl kommer det kanske till nytta där mycket folk rör sig.

Vidare är ljuset viktigt. Rätt ljus kan hjälpa kreativiteten och få de anställda att må bättre. Helst bör det vara naturligt ljus i den mån det går.

Som nämnt högre upp i texten hänger inredningen mycket på hur kontoret är utformat. Är det en renoverad industrilokal i Göteborg med betonggolv? Eller en gammal herrgård lite ute på landsbygden? Att titta på relevanta lediga kontor är enkelt. Förslagsvis kan du till en början sondera terrängen genom att söka på nätet. Testa fraser som ”lediga kontor i Göteborg” till exempel (byt ut Göteborg mot din stad, och du bör snabbt få fram en rad relevanta träffar att titta mer på.

Tandläkare och akuttider

Tandläkare och akuttider

Tandläkare och akuttider – vad gäller egentligen? Det är inte riktigt samma vårdbehov som normalt krävs för munnen när man jämför med hur det ser ut i primärvården. Livshotande tillstånd är något som man normalt åker till sjukhuset för – och inte tandläkaren. Samtidigt har många tandläkare börjat erbjuda akuttider på senare år, inte minst sedan privatiseringen.

Sedan privatiseringen, som var en het debatterad fråga när det begav sig, har det dykt upp många kliniker runt om i landet. I mellanstora städer som till exempel Linköping har de boende flera aktörer att välja mellan – säkerligen inom gångavstånd från dörren.

Att erbjuda akuttider kan vara ett sätt att hävda sig i konkurrensen. Hur snabbt en tid kan erbjudas varierar naturligtvis, men ofta handlar det om att man får en tid nästa dag på kontorstid. En klinik som har dörren öppen dygnet runt för akutfall finns sannolikt inte – eller så är det extremt ovanligt. Med detta sagt så erbjuder även den statliga tandvården akuttider.

En klinik i Linköping vi tittar på skyltar med att de har ”akut tandvård i Linköping”. Kliniken är centralt belägen och har öppet veckans alla dagar, och då även under kvällstid. Dock finns det inte särskilt mycket information om den akuta tandvården att hitta – men sannolikt behöver man vänta en dag, eller åtminstone ett par timmar, innan vård kan ges. Men som ovan nämnt är det inte lika akuta tillstånd som primärvården kan behöva hantera.

Vad kan man söka akuttandvård för?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva besöka tandläkaren akut. Exempel på tillstånd är som följer:

 • Väldigt starka ilningar.
 • Problem med visdomstand.
 • Tänder som skadats till följd av en olycka.
 • Tänder som slagits ut.
 • Stark tandvärk.
 • Krona eller bro som har lossnat.
 • Lossnade plomber eller fyllningar.

Akut tandvård är inget man bör vänta med. Munnen bör man vara rädd om, precis som med resten av kroppen. Problemen kan komma plötsligt, och orsakerna kan vara flera. Har du drabbats plötsligt av mycket stark tandvärk kan det till exempel vara ett tecken på ett obehandlat hål. När det är akut väljer man ofta den närmsta kliniken med god tillgänglighet – eller en klinik med en tandläkare man har blivit behandlad av förut.

UGL utbildning – Bättre grupp och ledare

Har du aldrig hört talas om UGL förut? Då kanske du snarare hört talas om populära ledarutbildningar och grupputbildningar. Förutom att dessa är tillämpbara i alla organisationer, så är även innehållet så pass populärt, att kursens koncept är bland de mest populära i Sverige. Har man varit länge i en välfungerande verksamhet är sannolikheten stor att du redan skickats på en av dessa kurser. Det som bland annat är speciellt med detta koncept är att det passar alla i verksamheten oavsett vilken roll man har och avdelning man jobbar på. Att lära sig om ledarskap och gruppdynamik är något som kan ha en team building-effekt och ökar sammanhållningen i verksamheten. Sist men inte minst är UGL-utbildningar kända för att utveckla dig på ett personligt plan. Man lär sig mycket om sig själv. Inte minst kring hur man fungerar i grupp och vilken typ av ledarstil som faller naturligt för en.

UGL, för varje individ och grupp

Utbildningen har en tydlig riktlinje i att både ge dig insikt kring dig som individ, men även tillämpa detta på gruppsammanhang. Några saker som du kommer lära dig mer om, från båda perspektiven är:

 • Konflikthantering
 • Struktur i verksamhet
 • Hur välfungerande team funkar
 • Hur gruppdynamik uppstår och utvecklas

5 dagars arbete

Kursen har många mål att uppnå. Många kommer hem med en känsla av att vara frälsta, eller snarare upplysta. En sådan boost kan ha en stor direkt positiv inverkan på en arbetsplats. Genom att 5 dagar intensivt arbeta med dessa områden får man en intensiv rivstart in i sitt nya jag, och grupptillhörighet. Som ledare kan du även lära dig mer om hur du tillmötesgår olika typer av personligheter på arbetsplatsen och hur konflikter hanteras på ett idealt sätt.

Utveckla dig själv

Tänk på att det kan vara en utmaning att utveckla sig själv. Tampas man redan med tunga svårigheter i en vardagsliv kan en sådan utmaning och intensivt djupdyk i en sådan här kurs vara överväldigande. Det är rekommenderat att man endast söker UGL-utbildning om man är i balans i sig själv och önskar nå en ny nivå av välbefinnande.

Vad kostar en elektriker?

Vad kostar en elektriker?

När en renovering ska genomföras gör de flesta en budget för att veta hur mycket man kan lägga på de olika delarna. En fråga som ofta kommer upp då är hur mycket det kostar att anlita en elektriker. Det är inte helt lätt att svara på då de flesta elektriker enbart har löpande pris per timme. Men med ett exempel från en elektriker i Stockholm kan vissa prisnivåer visas.

Exempel på installationer

Installation av jordfelsbrytare – Kostnad per installation 1995 kr. Därtill tillkommer kostnad för själva jordfelsbrytaren i det fall som inte kunden köpt in denna tidigare.

Ändring av huvudsäkring – Kostnad per installation 1250 kr. Även här kan det tillkomma kostnader för eventuellt material.

Installation av bänkbelysning i kök – Kostnad per installation 1500 kr. Här kan priset däremot variera något beroende på om installationen är större än ”normalt”

Andra exempel på fast pris

Andra exempel kan tas från en annan elektriker i Stockholm som just marknadsför sig med att ha ”fast pris” på ett flertal tjänser. Det gäller däremot inte alla tjänster utan de ca 15 olika tjänster som kan väljas på hemsidan. Bland dessa finns exempelvis byte av elskåp, installation av spotlights och installation av golvvärme.

Installation av golvvärme – Kostnad för installation 543 kr efter ROT-avdrag. Det krävs däremot i detta fall att allt jobb är färdigställt innan så att enbart är själva installationen som behöver genomföras.

Byte eller installation av termostat – Pris inklusive termostat 2235 kr.

Timpris

Det finns alltså elektriker som på sina hemsidor visar upp exempel på installationer och vad detta kostar. Men då arbetet kan variera i tid så mycket mellan olika installationer är det betydligt vanligare att man tar betalat per timme.

Samma elektriker som angav priserna ovan hade timpriser beroende på vad för arbete som skulle utföras. Detta med exempelvis 650 kr per timme vid installation och service av standardprodukter medan det vid konsultation kunde kosta allt från 400 – 900 kr beroende på inom vilket området det var aktuellt och var någonstans konsultationen genomfördes. Överlag är det dyrare att få hjälp i hemmet mot att själv åka till elektrikern och få konsultation hos dem.

Startavgift kan tillkomma

Startavgift betyder att en startkostnad alltid uppkommer så länge som ett arbete beställs. Tar arbetet en timme debiteras alltså både timkostnaden och startdebiteringen. Är det fast pris bör man alltså även kolla upp om startavgift tillkommer.

Ytterligare en kostnad är utkörningsavgift. Bor du i Stockholm brukar det inte vara någon utkörningsavgift om företaget är beläget här. Men bor du längre ut mot kusten eller i exempelvis Strängnäs kan avgifter tillkomma.

Vill du ha ännu fler konkreta exempel på kostnader kan du klicka dig vidare här för och ställa frågan direkt till en elektriker.

Testa snäppramar

Snäppramar kanske inte är något den vanliga konsumenten har i sitt hushåll, men är väldigt vanligt för till exempel kommuner, biografer och andra verksamheter och företag. Det primära syftet med snäppramar är att visa upp någon form av information, den kanske vanligaste informationen är affischer med olika reklambudskap. Du har säkert sett snäppramar till exempel vid busshållplatsen med olika sorters reklam i eller vid din lokala mataffär där du kan se vilka varor som det är extra erbjudande på. Snäppramar kan också ibland kallas för klickramar.

Snäppramar är oftast tillverkade i aluminium, medan det finns vissa, oftast mindre storlekar, som kan ha till exempel en bakpanel av plast för att vara lite billigare vid inköp. De mindre modellerna kan till exempel passa utmärkt som bilder eller dörrskyltar på företaget, speciellt om det är information som byts ut oftare än andra.

Enkla att montera snäppram

Snäppramar är oftast väldigt enkla att montera och underhålla, det vill säga byta ut budskapet när det är dags. Ibland kan det tyvärr vara så att man behöver ha snäppramar som inte är så enkla att byta, åtminstone inte om man inte har ett speciellt verktyg att öppna den med, utifrån skadegörelse eller stöld av materialet. Då finns det även speciella snäppramar att köpa för detta ändamål.

Snäppramar kommer dessutom i många olika storlekar, allt för att passa just din verksamhet bäst. Det finns också ofta olika färger på ramarna, också för att passa budskapets syfte. Svarta ramar anses vara vanligast, men de kommer i många olika färgglada färger, och även i metallfärger och olika träfärger. Vissa ramar har till och med LED-belysning som hjälper till att lysa upp informationen som sitter inne i ramen på ett trevligt och säljande sätt.

Snäppramar kan användas ute och inne

Snäppramar kan monteras på olika sätt då de är väldigt användbara. Du kan till exempel montera dem liggandes eller ståendes. Givetvis kan man montera snäppramar inomhus, men de fungerar också lika bra utomhus. Som regel bör man använda en snäppram som har en tjocklek på minst 32 mm på listen på ramen, men det finns också vissa modeller som säljs som vattensäkra. Ramarna har då gummilister på insidan som ger ett bra och fullgott skydd mot vatten som tränger in i ramen och därmed kan förstöra exempelvis affischen.

Köpa snäppramar? Här har vi samlat information om snäppramar.

Träna med Your Talent

Att vara hållbar både på jobbet och som människa är något som verkligen är viktigt. Att röra på sig ger direkt positiva effekter på kroppen. Och efter böcker som ex ”Hjärnstark” vet vi ju nu också att fysiskt aktivitet har en direkt koppling till hur vi hanterar stress, hur det kan förbättra vårt minne (bättre än Sudoku och korsord) och t.o.m göra oss mer intelligenta. Därför samarbetar Your Talent med friidrottsstjärnan och tidigare längdhopperskan Erica Johansson.

Här kommer några enkla träningstips vi snappat upp!
1. Det klassiska. För in träning i vardagen. Rör på dig ofta på din arbetsplats och stå gärna upp när du jobbar.
2. Gör något du verkligen tycker är kul. Alla älskar inte löpträning. Men kanske är det kul att fuldansa med barnen. Eller bara ta en riktig långpromenad med en bra pod i öronen.
3. Träna tillsammans med andra! Det ger motivation och gör det lättare att verkligen komma iväg. Varje fredag från nu fram till midsommar kommer Your Talent köra träningspass tillsammans med Erica Johansson.  Erica peppar oss, ser till att träningen passar för alla nivåer och vi kör oavsett väder.

Varmt välkommen att hänga på och träna på fredagarm 11.30-12.15 på Hedens utegym/lekplats i Göteborg.  Your Talent är det engagerade rekryteringsföretaget i Göteborg som förutom att träna på fredagar, varje dag matchar talanger med företags behov genom hela rekryteringsprocesser, kartläggning av talanger och genom Second Opinions. När rekryteringsprocessen är klar och du som kund skrivit anställningskontrakt med din kandidat och nya kollega följer vi upp att allt känns bra och att onboardingen till den nya tjänsten gått enligt förväntan.

Klicka här för att läsa mer

Är silikon giftigt?

Silikon tillverkas av kemiska tillsatser utvunna ur fossila bränslen och är på sätt och vis att betrakta som en blandning mellan syntetiskt gummi och plast. Den kan ha olika former och användas för att ta fram såväl formbara gummiliknande föremål som bredbara vätskor och hårda plastliknande substanser.

Silikon är att betrakta som vilken slags plast som helst, då den har plastliknande egenskaper. Den är bland annat flexibel, formbar, genomskinlig, värmeresistent och vattenresistent. Likt plast kan den formas och förändras samt göras hårdare eller mjukare. Eftersom materialet är enkelt att rengöra, inte fastnar eller fläckar av sig, är det även vanligt förekommande bland köksredskap.

Hur giftigt är silikon?

Silikon har snabbt kommit att omfamnas av många hushåll som försöker att ersätta giftiga plaster med silikonprodukter. Många frågar sig därför hur giftigt silikon är – eller huruvida det är helt giftfritt – men sanningen är den att det inte finns något enkelt svar på denna fråga. Silikoner är väldigt stabila polymer som är väldigt resistenta mot värme och kemikalier, vilket gör att vi ofta betraktar dem som väldigt säkra. Många experter och myndigheter anser silikoner vara giftfria och säkra att låta komma i kontakt med mat och dryck. Man menar bland annat att silikongummi inte reagerar med varken mat eller dryck, och inte heller att det producerar några skadliga lågor.

Silikon kan dock utgöra ett hot mot miljön eftersom den sällan återvinns. Även om silikonprodukter teoretiskt sett skulle kunna brytas ner till olja för att sedan användas som smörjmedel i industriella maskinparker, men så sker dessvärre alltför sällan. Produkter av silikon ska sorteras som farligt avfall och lämnas in till din lokala återvinningsstation som i sin tur tar hand om produkterna på ett sätt som förhindrar spridning av gifter.

Fördelarna med silikon

När det kommer till köksredskap har silikonprodukter flera fördelar gentemot plastprodukter:

 • De klarar av väldigt varma och kalla temperaturer, vilket gör att de kan användas i såväl frysen som i mikrovågsugnen
 • De är flexibla och hållbara
 • De innehåller ingen råolja
 • De kan diskas i diskmaskin
 • De repas eller bleknar inte

Av dessa anledningar anses silikon vara bättre material än plast.

Reklambyrå i Alingsås

Alingsås är en historiskt viktig ort mitt i västra götaland. Staden angränsar till fyra städer som genom åren haft betydelse vad gälle industri och produktion. Med omkring 40 000 invånare i kommunen finns tillräckligt underlag för en rad verksamheter. Inte minst har man kunnat se ett ökat behov av reklambyråer. Detta till följd av att distanshandel blivit allt viktigare. På en mindre ort känner de flesta till det lokala utbudet, även om behovet av synlighet alltjämt fortsätter att vara av stor vikt. För att nå utomsocknes med produkter och tjänster har dock reklambyråer en viktig funktion!

Från produktion till tjänster

Som flera andra bruksorter har Alingsås genom ett paradigmskifte. Från att ha varit en spelare inom tungindustri har man gått till att i högre utsträckning erbjuda tjänster. Detta gynnar verksamheter inom reklam och marknadsföring som över natt ökar i prioritet. Trots sitt mindre format kan Alingsås uppbringa ett flertal reklambyråer. Vissa av dessa har en klassisk inriktning med fokus på trycksaker och säljande text. Andra reklambyråer i Alingsås har mött framtiden och gått in för att erbjuda digitala tjänster.

Hitta reklambyrå i Alingsås

För den som inte är bekant med Alingsås sedan tidigare kan det vara svårt att hitta den reklambyrå som bäst motsvarar de förväntningar man har. Lokalkännedomen är också begränsad vilket kan påverka det urval man finner. Via nätet finns en uppsjö sammanställningar och listor över företag i alla branscher samt undergrupper. Bland annat kan man hitta sådana vilka kartlägger reklambyråer i Alingsås. På detta sätt kan man snabbare hitta fram till utförare som är experter på de tjänster man är i behov av för stunden!

Att inreda för hunden

Vad är viktigt när man väljer hundsäng för hemmet?
Det är viktigt att hitta en säng som passar fint in i hemmet. Samtidigt ska man inte tumma på kvalitet, komfort eller hållbarheten på produkten.

Var ska man helst placera hundsängen? 
Placera hundsängen på en trygg plats mot ett hörn. Hundar är precis som oss när vi ska välja plats till sängen, gärna uppsikt framför, men en skyddande vägg bakom eller på sidorna om sängen. Enligt Feng Shui så ska man inte ställa sängen i ett currykryss. 

Kan man inreda hundsängen på något sätt för att få den ännu mer som en inredningsdetalj? 
Många är rädda för att ha en säng i vardagsrummet, men när det är en snygg säng så får den gärna synas. Det blir en inredningsdetalj! Följ gärna upp färgen i soffan med en hundsäng i samma skala. En annan sak som är fint är att lägga i några små kuddar i samma stil som soffan, eller häng gärna en filt över hundsängens kant. Då känns det ännu mer som en del av övrig inredning.

Hur ska man tänka färgmässigt när man väljer hundsäng? 
Välj med fördel en hundsäng i någon av de kulörer som är på de större möblerna i rummet. Det ger en fin helhet, alternativt är att gå på en accent-färgen i rummet, det skapar också en fin harmoni.
Ett annat sätt är att gå efter vilket rum man ska placera sängen i, om hundsängen ska stå i ett sovrum kan man välja en säng i den kallare färgskalan, (grå, blå, rosa, grön, beige) som är lugnande både för människor och djur. Om däremot sängen ska stå i ett aktivt rum som ett vardagsrum kan man med fördel välja en i de mer aktiva färgerna som rött eller gult. Det är också en bra idé att välja en hundsäng som matchar hunden pälsfärg. På så sätt kan man kamouflera när hunden fäller.

« Äldre inlägg

© 2019 Näringsnyheter

Tema av Anders NorenUpp ↑