Så går det till när proffsen slipar golv – steg för steg

Flera typer av golv kan fräschas upp och bli mer eller mindre som nya om man genomför en golvslipning. Det finns många företag som erbjuder denna tjänst och det finns många fördelar med att anlita hjälp istället för att göra det själv. Nedan kan du läsa hur proffsen arbetar – steg för steg, när ett golv får nytt liv.

Förarbete

När hantverkaren först kommer ut till dig kommer denne börja med att kolla vilken typ av golv det gäller samt hur skadat det är – och därmed kunna bilda sig en uppfattning om hur arbetet ska utföras för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

I vissa fall behövs grovarbete innan slipningen kan påbörjas men detta gäller dock oftast vid stora renoveringsobjekt av mycket gamla golv. Det kan exempelvis finnas spikar som sticker upp eller gamla färgstänk som behöver skrapas bort för att inte skapa slippappret.

Golvslipning

När hantverkaren har koll på vad som behöver göras är det dags att påbörja själva slipningen. Detta görs med maskin och alltså inte för hand vilket gör att det går relativt snabbt. Maskinen flyttas runt med långsamma rörelser över hela golvet till dess att alla skavanker har slipats bort, samt till att ytan är slät och jämn.

Ytbehandling

Både trä- och parkettgolv behöver ytbehandlas efter en genomförd golvslipning. Detta gör man både för att skydda materialet men också för att ge den där sista snygga finishen. Det finns flera ytbehandlingar att välja mellan, beroende på vilket golv man har.

Lack är exempelvis vanligt på parkettgolv och lika så olja. Vilket man väljer beror på om man vill ha en blankt eller lite mattare resultat men båda delarna ger ett bra skydd mot yttre påfrestningar.

Olja är även vanligt att stryka över trägolv för att bevara materialets utseendemässiga egenskaper. Vill man däremot förändra just utseendet till mörkare eller ljusare kan man välja att ytbehandla golvet med bets istället.

Moderna maskiner ger bra resultat

Maskinerna som används för att genomföra en golvslipning har moderniserats dom senaste åren. Den senaste tekniken gör att en golvslipning idag kan göras mer eller mindre dammfri vilket underlättar arbetet på flera sätt. Effektiva maskiner ger ett effektivare arbete och dessutom ett bättre resultat.

Dom flesta företag i branschen erbjuder golvslipning med ny och modern teknik, vilket gör att det är en stor fördel att anlita hjälp om man vill ha ett riktigt bra resultat.