När man startar ett företag tar det ofta en stund innan man kommer på fötter rent ekonomiskt. Många investeringar gör att det kan gå trögt att ens gå runt till en början men det finns faktiskt flera saker man kan göra för att hålla nere kostnaderna i början. Att köpa begagnade kontorsmöbler istället för nya är en sak, samt att inte vara så kräsen med lokalen. Nedan följer flera smarta tips till dig som ska eller har startat ett företag och behåller hålla igen på dyra inköp.

Börja med en liten lokal

Kontors- och verksamhetslokaler är ofta ganska dyra att hyra, just eftersom dom är anpassade och iordninggjorda. Fundera över om det skulle kunna vara möjligt för dig med en alternativ lokal till att börja med – kanske något som egentligen inte ens är ett kontor men som ändå skulle kunna fungera. Kanske har du till och med möjlighet att göra ett kontorsrum i ditt hem. På så vis kan du spara in många tusen under uppstarten av ditt nya företag, för att sedan på sikt växa i större lokaler.

Köp begagnade kontorsmöbler

Att inreda ett kontor med höj- och sänkbara möbler och annan kontorsinredning är väldigt dyrt och ett bra tips när det kommer till att hålla nere kostnaderna är att se dig omkring efter begagnade kontorsmöbler. Det går ofta att hitta både skrivbord, stolar, hyllor och hurtsar i riktigt bra skick och dessutom till ett rimligt pris, om man jämför med vad dom kostar att köpa helt nya. För att hitta begagnade kontorsmöbler är det enklast att söka på sidor med företag som jobbar med området.

Anställ billig arbetskraft

Driver du ett företag och inte klarar av hela arbetsbördan på egen hand kommer du troligtvis att behöva anställa någon. Att betala ut en lön är en stor post och här kan det vara bra att leta efter billigare arbetskraft. Någon som fortfarande går på ”ungdomslön” är ett exempel och en pensionär kan vara ett annat.

Hyra istället för att köpa

Behöver du ett fordon, maskiner eller annan utrustning som kostar mycket pengar att köpa in kan det vara värt att fundera på att hyra, eller leasa, istället. Det kan faktiskt löna sig i många fall, vare sig det bara är under uppstarten eller för en längre tid.