Det finns flera olika tillfällen och situationer i livet då man kan komma att behöva juridisk hjälp. Att då vända sig till första bästa juristbyrå är förvisso enkelt men det finns många saker som är bra att känna till innan man gör det. Det gäller att man väljer sin juridiska hjälp med omsorg, för att man ska få ett så bra och säkert samarbete som möjligt.

Jurist eller advokat?

Många vet inte skillnaden på en jurist och en advokat och tror att det är ungefär samma sak att vända sig till en juristbyrå som till en advokat när man behöver hjälp. Det finns dock en skillnad, och det är att en advokat har blivit godkänd av Advokatsamfundet och följer därmed dess speciella bestämmelser samt det som kallas ”god advokatsed”. Vad man ska välja beror lite på vad det är man behöver hjälp med. Man kan alltid vända sig till olika byråer för att rådfråga var man ska vända sig om man känner sig osäker. I vissa fall går det utmärkt med en jurist men i andra fall kan det vara bättre med en advokat.

Tydliga avtal

Innan man anlitar en advokat- eller juristbyrå för hjälp ska man för det första alltid be om offerter så att man kan jämföra priserna samt se vad det är man kommer att betala för. Be om att få det skriftligt så att det blir extra tydligt samt enklare att jämföra. Det är också viktigt att man läser igenom att det finstilta även om det känns tråkigt och tidskrävande. Detta ska man göra eftersom villkoren kan skilja sig mellan olika utförare. För att vara på den säkra sidan, och för att försäkra sig om att man kommer att bli nöjd med samarbetet, så ska man alltså läsa igenom minsta lilla detalj som finns nedskriven. På så vis kan man upptäcka eventuella överraskningar innan man väljer att anlita en advokat- eller juristbyrå och istället se sig om efter någon annan som man tror passar bättre för det aktuella ändamålet.

Skulle man trots detta inte vara nöjd kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden med klagomål, i dom fall man har anlitat en juristbyrå. Är det däremot en advokat som bistått med den juridiska hjälpen och du inte känner dig nöjd kan du be om att få fallet prövat hos Advokatsamfundet.