Checklista inför semestern – säkra och larma din villa

Ska du och din familj ut på semester några veckor? Då kommer er villa stå tom under den tiden och detta kan utnyttjas av inbrottstjuvar. Många tjuvar som håller på med inbrott i villor har specialiserat sig på tecken att ingen är hemma och inte kommer komma på ett bra tag och slår till i dessa villor. Om du inte vill komma hem till en uppbruten dörr och din villa tom på värdesaker finns det vissa saker du måste tänka på innan du åker. Här har vi listat några saker du kan göra för att undvika råka ut för inbrott i ditt hem när du är på semester.

Få det att verka som att ni är hemma

Det du ska innan du åker (förutom att sätta på ditt villalarm) är att se till att huset verkar bebott. Se till att dina grannar vet att ni ska åka iväg. Inte bara så att de kan vattna blommor, tömma brevlådan och kanske klippa gräset, utan också så att det kan vara lite extra uppmärksamma på eventuella skumma typer som smyger omkring. Låt dem gärna också använda din parkeringsplats om du har en sådan intill huset. Ett nedsläckt hem skvallrar om att ingen är hemma. Det gör också ständigt tända lampor. Se därför till att skaffa en lösning som gör att lamporna tänds och släcks på ett sätt som liknar dina ”lampvanor” när du är hemma. Låt inte heller din nya fina dator ligga synligt från fönstret på köksbordet. Förvara smycken utom synhåll från utsidan och kanske kan du också gömma undan sådant som dyra, trådlösa högtalarsystem. Kort sagt, se till att ha så få värdefulla saker synliga från husets fönster som möjligt.

Installera ett uppkopplat villalarm

Det här tipset är inte specifikt för tillfället då du åker på semesterresa. Ett inbrottslarm skyddar förstås din bostad under hela året. Men särskilt under perioder då du är bortrest gör ett villalarm god nytta. Se till att välja ett larm som är uppkopplat mot en larmcentral, så att väktare varskos och rycker ut vid eventuellt inbrott. Det finns även enklare, billigare lösningar som bygger på att exempelvis en granne meddelas vid inbrott. För att det ska fungera krävs att grannen eller grannarna alltid är hemma och redo att vidta åtgärder om villalarmet går hos dig. Därför är en larmcentral alltid den bästa lösningen. Kontakta din larmcentral och berätta att ni inte kommer vara hemma ett tag så att de vet om att om larmet går, då är det något som är fel!