Går det att få lån utan hög inkomst? Det korta svaret på denna fråga är ja. Det går alldeles utmärkt att ansöka om lån utan hög inkomst. Det går även att låna utan att visa kreditutdrag från UC som annars registreras. UC är det idag kanske mest kända och använda företaget inom kreditupplysningar i Sverige, men det finns flera andra kreditupplysningsföretag som erbjuder samma tjänst. Och det kommer fler och fler med tiden, vilket gör att många långivare idag använder sig inte av UC när de hanterar en ansökan om lån utan hög inkomst.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning måste en långivare enligt lag göra, men det finns inget tvång att använda sig av en specifik aktör. En kreditupplysning görs när du ansöker om ett lån eller vill köpa något på avbetalning. Hos UC sparas en sådan i 12 månader. Informationen i kreditupplysningen hämtas från olika källor som till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden. Informationen avser bland annat årsinkomst, familjesituation, eventuella betalningsanmärkningar och eventuella skulder hos Kronofogden.

Detta ligger sedan till grund för långivaren för dennes bedömning av dig som låntagare och din möjlighet att bland annat återbetala det ansökta lånet. Även den ränta som du erbjuds baseras på informationen i kreditupplysningen. Anses du vara en högre risk, till exempel om du har en betalningsanmärkning, kommer du också med all sannolikhet erbjudas en högre ränta än om du inte hade någon betalningsanmärkning. För lån utan hög inkomst kan dessa avgifter vara stora.

Det finns olika anledningar till varför du vill låna utan UC. Har du många förfrågningar från olika långivare som har registrerats på UC, kan detta ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet och därmed även din låneansökan. Du kanske inte vill att lånet ska registreras i registret hos UC. Det finns alltså flera orsaker till varför du bör vända dig till en långivare som erbjuder dig att låna utan UC. För ett lån utan hög inkomst kan det vara bra att jämföra aktörer för att hitta de med små kostnader för betalningsfristen som avses.

Företag som erbjuder lån utan hög inkomst

Den enklaste vägen till att hitta lån utan hög inkomst är faktiskt att googla. Idag är lånebranschen till mångt och mycket internetbaserad, och ansökningsprocessen sker också mestadels via internet. Detta leder till att det finns många aktörer på nätet som du lätt kan hitta genom en sökning. Att jämföra långivare kan också vara en fördel för dig som låntagare så du kan få det bästa erbjudandet.