För vissa bilister kan det kännas lite onödigt att införskaffa extraljus till bilen. Detta gäller kanske om du främst använder den för att köra omkring i närområdet på dagtid. Men om du ger dig ut på längre bilturer med skiftande väderförhållanden och ljusförhållanden är saken en annan. Detsamma gäller också om du har tänkt köra mycket efter mörkrets infall. Då kan det vara en bra idé att överväga att införskaffa en extra uppsättning lysen till bilen.

Lys upp den mörka vägen med extra belysning till bilen

Många svenskar har idag extraljus monterade på sina bilar. Detta har att göra med att en stor del av dagarna under vinterhalvåret är väldigt mörka. Därför är dessa extra lysen till bilen väldigt användbara. Om du främst kör omkring i stadstrafik kanske du inte behöver införskaffa extra belysning till din bil. Men om du färdas en hel del på landsvägar och i lite mer glesbefolkade områden kan det vara en bra idé att göra detta.

För utanför städerna är trafiken inte särskilt tät. Detta gör i kombination med vinterhalvårets påtagliga mörker att du kan få stor användning för den extra belysningen. När du färdas på mer eller mindre ensliga vägar behöver du nämligen inte växla mellan hel- och halvljus särskilt ofta. Då är det väldigt användbart att ha tillgång till lite extra bilbelysning att ljusa upp den mörka vägen med.

Två goda skäl att investera i extraljus till din bil

Du bör framför allt överväga att investera i extra fordonsbelysning utifrån att den hjälper dig att:

  • Upptäcka eventuella vilda djur i tid. På landsbygden är viltolyckor en av de absolut vanligaste typerna av olyckor i trafiken. Det finns trots allt en hel del älg, rådjur, vildsvin och andra vilda djur som rör sig längs vägarna. Ibland bestämmer sig dessa för att korsa vägen, och om du inte upptäcker djuret i tid kan konsekvenserna bli ödesdigra. Därför bör du ha extraljus på bilen som hjälper dig att upptäcka dem i tid.
  • Upptäcka medtrafikanter som inte är motorburna. De medtrafikanter som är motorburna har förhoppningsvis tillräcklig fordonsbelysning för att du lätt ska kunna upptäcka dem i god tid. Men det finns som bekant även många personer som färdas i trafiken på fordon som saknar motorer. Detta är bland annat fallet med cyklister och längdskidåkare, men även löpare och andra fotgängare.