Kamera och hemlarm – i ett?

På senare tid har flera smarta övervakningskameror på marknaden dykt upp. Ofta är det kameror av god kvalitet, med tydlig bild och rörelsesensorer som aktiverar kameran när någon, eller något, dyker upp inom det bevakade området. Det är egentligen inte något som kan ersätta ett klassiskt hemlarm – men det kan vara ett mycket gott komplement.

Bara blotta åsynen av kameran kommer att skrämma iväg de flesta tjuvar, såvida ditt hus inte är ett speciellt mål på något sätt. Att de sedan filmas gör att chanserna att gärningsmännen straffas ökar betydligt.

Så funkar det

Det finns flera olika modeller på marknaden, av olika tillverkare. Dessa smarta kameror har dock mycket gemensamt med varandra. Många gånger går det att ställa in rörelsesensorerna i detalj, så att du till exempel inte behöver få en notis när en bil kör på vägen utanför. Det här är nästan en förutsättning för att de ska vara bekväma att använda i vardagen.

Vidare brukar känsligheten kunna ställas in. Det innebär att du kan undvika att få notiser av exempelvis vajande grenar eller kaniner som springer genom det bevakade området. De bästa aktörerna på marknaden har mycket goda inställningar för detta.

Kan det ersätta ett hemlarm?

Nej, det fyller inte riktigt samma funktion som ett vanligt hemlarm. Förvisso kan du, genom en app i mobilen, aktivera en siren som skrämmer iväg tjuvarna. Vissa modeller erbjuder även koppling till larmcentral – och då är det en annan fråga. Det är dock enbart ett fåtal aktörer som erbjuder detta, och inte sällan då bara i Nordamerika.

Ett hemlarm som är kopplat direkt till central är som något annat, då dessa enkla kameror, som riktar sig mot privatpersoner, ofta saknar den funktionen. Däremot kan, som tidigare nämnt, en smart övervakningskamera vara ett mycket bra komplement. Du får notiser i mobilen och kan personligen agera när någonting sker. Till exempel brukar du kunna initiera tvåvägskommunikation, något som har en mycket avskräckande effekt.

Du brukar också kunna aktivera en siren. Även det är givetvis mycket avskräckande. Kolla på olika modeller och deras funktioner, för att hitta det som passar dig bäst. Det kan nämligen variera ganska kraftigt.