Tandläkare och akuttider

Tandläkare och akuttider – vad gäller egentligen? Det är inte riktigt samma vårdbehov som normalt krävs för munnen när man jämför med hur det ser ut i primärvården. Livshotande tillstånd är något som man normalt åker till sjukhuset för – och inte tandläkaren. Samtidigt har många tandläkare börjat erbjuda akuttider på senare år, inte minst sedan privatiseringen.

Sedan privatiseringen, som var en het debatterad fråga när det begav sig, har det dykt upp många kliniker runt om i landet. I mellanstora städer som till exempel Linköping har de boende flera aktörer att välja mellan – säkerligen inom gångavstånd från dörren.

Att erbjuda akuttider kan vara ett sätt att hävda sig i konkurrensen. Hur snabbt en tid kan erbjudas varierar naturligtvis, men ofta handlar det om att man får en tid nästa dag på kontorstid. En klinik som har dörren öppen dygnet runt för akutfall finns sannolikt inte – eller så är det extremt ovanligt. Med detta sagt så erbjuder även den statliga tandvården akuttider.

En klinik i Linköping vi tittar på skyltar med att de har ”akut tandvård i Linköping”. Kliniken är centralt belägen och har öppet veckans alla dagar, och då även under kvällstid. Dock finns det inte särskilt mycket information om den akuta tandvården att hitta – men sannolikt behöver man vänta en dag, eller åtminstone ett par timmar, innan vård kan ges. Men som ovan nämnt är det inte lika akuta tillstånd som primärvården kan behöva hantera.

Vad kan man söka akuttandvård för?

Det finns flera anledningar till att man kan behöva besöka tandläkaren akut. Exempel på tillstånd är som följer:

  • Väldigt starka ilningar.
  • Problem med visdomstand.
  • Tänder som skadats till följd av en olycka.
  • Tänder som slagits ut.
  • Stark tandvärk.
  • Krona eller bro som har lossnat.
  • Lossnade plomber eller fyllningar.

Akut tandvård är inget man bör vänta med. Munnen bör man vara rädd om, precis som med resten av kroppen. Problemen kan komma plötsligt, och orsakerna kan vara flera. Har du drabbats plötsligt av mycket stark tandvärk kan det till exempel vara ett tecken på ett obehandlat hål. När det är akut väljer man ofta den närmsta kliniken med god tillgänglighet – eller en klinik med en tandläkare man har blivit behandlad av förut.