Känns assistansen inte rätt? Då finns ingen anledning att hänga kvar vid samma assistansbolag om du försökt få bukt med missnöjet. Att byta från ett bolag till ett annat kans vara både enkelt och svårt – det gäller att man hittar ett nytt som motsvarar förväntningarna, vilket ofta är den svåra bilden. Här följer några tips och råd som kan komma till nytta i processen.

Fundera över missnöjet

Är du inte nöjd med ditt assistansbolag, trots att du påpekat det och försökt få en förändring, kan det vara läge att byta till ett annat. För att hitta ett nytt, och kanske bättre, alternativ är det dock viktigt att kunna berätta vad det är som inte känns bra. Kanske är det dålig kommunikation eller något annat som är problemet – oavsett är ett bra tips att skriva en lista så att du kan ha med dig det i jakten på den nya verkställaren.

Hitta andra assistansbolag

Nästa steg i processen är såklart att börja leta efter andra alternativa assistansbolag. Är man missnöjd med det nuvarande finns anledning att vara extra noggrann när man jämför olika aktörer som kan vara av intresse. Se till att påpeka dom saker du inte varit nöjd med till dom du pratar med och se vad dom kan erbjuda för att göra saken bättre.

Ett bra tips för den som har möjlighet är att träffa olika bolag personligen, eftersom det är betydligt enklare att bilda sig en uppfattning på det viset. Om det inte är möjligt kanske det går att ordna ett videomöte eller liknande så att man får ett ansikte på den man pratar med.

Oberoende hjälp

Ett bra tips för den som tycker att det känns jobbigt att byta assistansbolag är att anlita oberoende hjälp från en assistansförmedling. Då kan man även få hjälp att säga upp det nuvarande avtalet om det är ett steg i processen som man tycker är jobbigt att göra själv. Man får dessutom hjälp att hitta ett nytt assistansbolag utifrån hur man vill ha det men alltifrån önskemål till krav som rör assistansen. Man kan också få:

  • Rådgivning
  • Hjälp att ansöka om man ska få assistans för första gången

Detta är ett tips som kan underlätta från början till slut men passar såklart inte för alla.