Det finns många olika yrkesroller inom smyckeshantering och framställning av konsthantverk. En guldsmed kan göra en rad olika arbeten som innebär arbete med ädelmetaller. Att tillverka unika smycken är kanske en av de uppgifter de flesta förknippar med titeln guldsmed. Värderingar av befintliga värdeföremål hör också till yrket. Med rätt utrustning och ett tränat öga, kan man snabbt avgöra huruvida renheten är vad som sägs, eller om det handlar om legeringar med övriga metaller.

Smycken i guld kan många gånger vara utblandade till exempel med koppar. Detta för att smycket skall vara mer användbart och inte lika utsatt för skador. Investeringsguld å andra sidan håller högsta möjliga renhet med vissa undantag.

Justeringsarbeten hos en guldsmed

Kanske har en ring blivit för liten med åren, eller ett lås gått sönder? En guldsmed kan ofta ta emot alla sådana uppdrag. När det gäller bearbetning av ädelmetaller är det viktigt att ha stor kännedom om hur de beter sig under vilka temperaturer, vad som håller över tid, eller hur man gör infattningar. Detta är sådant en guldsmed hanterar. Om en sten faller ut sin infattning, eller någonting skadats, kan man med fördel ta kontakt med en etablerad guldsmed med stor erfarenhet.

Återvinna guld

Guld som metall har ett pris på marknaden oavsett om det är i form av ett skadat smycke eller i annan form. Vill man avyttra guldföremål kan man många gånger höra av sig till en guldsmed för att diskutera priser vid försäljning. Kanske är det istället en fråga om att man vill smälta ner sina gamla smycken och tillverka någonting nytt och modernt av den befintliga guldmetallen man kommer in med?

Det finns inga guldarbeten som är okända för den med tor erfarenhet som guldsmed. Tvärtom kan man vinna mycket på att samtala och ta emot tankar och reflektioner från den med kompetens i frågan. Även om man ofta kan justera och ändra storlek på smycken, finns det naturligtvis också situationer när detta inte är det bästa alternativet. En bra guldsmed kan då komma med förslag på alternativ man kan överväga. Det finns många guldsmeder i Sverige och att få kontakt med dessa är sällan någon utmaning.