Vinprovning i Stockholms beskrivs ofta som en trevlig kväll. Här lär du dig allt om vinets värld och dess mångfald av smaker. Vinets långa historia är fylld av intressant fakta. Tillexempel beräknas världens äldsta hittade vinflaska vara 2500 år gammal och förr i tiden använde man olivolja som konserveringsmedel eftersom en vinkork inte var lika vanligt förekommande. Vid en vinprovning i Stockholm har du möjlighet att ta din vinkunskap till nya nivåer och samtidigt få en trevlig kväll på köpet.

Lär dig allt om vinets värld

Vid en vinprovning i Stockholm kan du utveckla dina kunskaper och lära dig mer om vinproduktion. Denna produktion brukar delas i två delar som innefattar vinodling och vinframställning. En vinodlare behöver ta hänsyn till en rad olika element så som klimat och bästa tidpunkt för skörd. Ofta brukar man säga att vitvinsdruvan gör sig bäst i svalare klimat eftersom den röda druvan har svårt att mogna här. Druvor odlade under dessa omständigheter får ofta en högre syrehalt och tvärtom, i ett högre klimat blir druvan oftast aningen sötare. Vinodlare brukar uttrycka en önskan om en lång växtsäsong, eftersom det ofta bidrar till en mer välbalanserad arom. Ytterligare kunskap som krävs handlar om den perfekta skördetiden för att druvan inte ska vara för söt eller sur.

Vinframställning är också något du får lära dig mer om vid en vinprovning i Stockholm. Detta inkluderar de olika processer som förädlar vindruvan till vin vilka skiljer sig åt beroende på vilken vintyp man vill framställa. När druvorna skördats är det dags att sortera skörden, vilket handlar om att få bort blad och omogna druvor. Sen är det dags att krossa druvorna och här är det viktigt att inte kärnorna krossas eftersom det kan bidra till en mer bitter smak på vinet. När det kommer till framställning av röda viner ska skalmassan maceseras, vilket get mer färg och kraftigare smak. Detta för att det är i skalet som många av tanninerna finns. Denna macerationstid skiljer sig åt väsentligt beroende på vin för överlag handlar det om åtta till 24 timmar för ett rosévin. För röda viner kan det istället pågå i fyra dagar upp till ett par månader. Följande steg består av bland annars pressning, jäsning, fatlagring, klappning, blandung och buljetering. För mousserande och starkvin innehällar framställningsprocessen ytterligare steg.

Flera av dessa begrepp som uppkommer i vinsammanhang får du lära dig mer om vid en vinprovning i Stockholm. En vinprovning sker oftast i olika steg där du har möjlighet att ställa frågor till de experter som tar dig genom kvällen. Ofta är detta startskottet för en livslång hobby.