Att arbeta inom personlig assistans är vanligt. Faktum är att det är ett av de vanligaste yrkena i Sverige, med ungefär 73 000 anställda. Av dessa 73 000 är ungefär tre fjärdedelar kvinnor, och resterande är män. Den som vill jobba som personlig assistent går en god arbetsmarknad till mötes. Konkurrensen om jobben är mycket liten, även om det varierar lite mellan olika län.
Personkemi i fokus
För att börja jobba med personlig assistans är det i många fall främst personkemin man sätter fokus på. Dock kan vissa arbeten kräva att man är utbildad undersköterska. Något annat som är vanligt är att en internutbildning hålls vid arbetets början, vilket nästan alltid krävs i viss mån. I vissa fall kan den dock vara mer komplicerad och djupgående än i andra. Det kan till exempel handla om utrustning eller något särskilt kring brukarens tillstånd som kräver träning för att kunna hantera.
Några sjukvårdande uppgifter är det dock inte tal om, generellt. Det kan hända att assistenten får göra en del uppgifter på delegering av sjuksköterska, så som att dela ut medicin, till exempel. Det är just i sådana här fall det kan ställas särskilt höga krav på den som är assistent, till exempel en utbildning som undersköterska.
Körkort kan vara en merit
Ett vanligt B-körkort kan anses vara en merit hos många arbetsgivare, men det beror helt på vilka behov brukaren har. Det finns väldigt många som jobbar inom personlig assistans utan att ha ett körkort (eller så har man ett körkort men har inget behov av det). Om brukaren har problem med att gå och regelbundet behöver färdas med bil kan körkort vara en merit, eller till och med ett krav för att kunna söka tjänsten.
Givetvis finns det många som inte har problem med fysiken över huvud taget – och där är körkortet kanske lite mindre värt som merit. Särskilt om ni bor i en större stad med god kollektivtrafik. Om ingen kollektivtrafik över huvud taget finns att tillgå, kan körkort givetvis vara ett krav, oaktat brukarens fysiska form. Om inte annat krävs det kanske för att assistenten att ta sig jobbet.